badania mikrobiologiczne

W ocenie bezpieczeństwa wyrobów kosmetycznych nie może zabraknąć badań mikrobiologicznych. Badania czystości mikrobiologicznej to istotny element, bez którego nie można potwierdzić bezpieczeństwa stosowania nowego kosmetyku wprowadzanego na rynek.

ZAKAŻENIE KOSMETYKÓW 

Które kosmetyki są najbardziej wystawione na ryzyko zakażenia drobnoustrojami? Oczywiście te, które zawierają dużą zawartość wody, ponieważ woda stanowi idealne środowisko dla rozmnażania się licznych patogenów. Z tego względu przywiązuje się również dużą wagę do badania surowców, np. wody, z których korzysta się podczas produkcji kosmetyków.

BADANIA – ANALIZY JAKOŚCIOWE I ILOŚCIOWE

W procesie badania mikrobiologicznego wykorzystuje się metody ilościowe oraz jakościowe. Metody ilościowe skupiają się na wykazaniu ogólnej liczby drobnoustrojów w badanej próbce. Metody jakościowe służą natomiast do wykazania konkretnych szczepów patogenów bytujących w badanych wyrobach kosmetycznych. Mowa tu np. o bakteriach Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa  czy o grzybach Candida albicans.

Warto również wspomnieć o podziale produktów kosmetycznych według Rozporządzenia Ministra Zdrowia produkty pod względem dopuszczalnych limitów drobnoustrojów:

  • kategoria I – gdzie maksymalna zawartość ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych
    mezofilnych nie może przekraczać 5,0 x 10 2 jtk/g lub ml, drobnoustroje specyficzne (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans) nieobecne w 0,1 g. Do kategorii I zaliczamy kosmetyki przeznaczone dla dzieci i w okolice oczu.
  • kategoria II, gdzie maksymalna zawartość ogólnej liczby drobnoustrojów
    tlenowych mezofilnych nie może przekraczać 5,0 x 10 3 jtk/g lub ml, drobnoustroje
    specyficzne (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans) nieobecne w 0,1 g. Do kategorii II zaliczamy pozostałe kosmetyki tj. kremy, balsamy, mleczka itp.

BADANIA DROBNOUSTROJÓW

W naszym laboratorium pracujemy zgodnie z aktualnymi normami:

  • Ogólna liczba tlenowych bakterii mezofilnych: PN-EN ISO 21149:2017
  • Candida albicans: PN-EN ISO 18416:2016
  • Pseudomonas aeruginosa: PN-EN ISO 22717:2016
  • Staphylococcus aureus: PN-EN ISO 22718:2016
  • Escherichia coli: PN-EN ISO 21150:2016

Warto nadmienić, że dla produktów niskiego ryzyka mikrobiologicznego zgodnie z normą PN-EN ISO 29621:2017 nie są wymagane badania mikrobiologiczne.

Ocenę Bezpieczeństwa Kosmetyków wykonujemy dla gotowych produktów, co wiąże się z brakiem możliwości zmiany składu po wykonaniu zleconych badań. Gdyby jednak zaszła konieczność wprowadzenia zmian w składnikach wyrobu, konieczne będzie obowiązkowe określenie nowej oceny.

KONSEKWENCJE BRAKU BADAŃ

Nie powinniśmy w żadnym stopniu podważać słuszności wykonywania badań dotyczących czystości mikrobiologicznej produkowanych wyrobów kosmetycznych. Stanowią bowiem gwarancję bezpieczeństwa konsumenta. W przypadku zaniechania tych czynności, producent nie tylko otrzymuje kary, ale swoimi kosmetykami stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia lub nawet życia konsumentów. Zanieczyszczony mikrobiologicznie produkt może wywołać choroby bakteryjne, stany zapalne błon i skóry.

SKUTKI ZAKAŻEŃ DROBNOUSTROJAMI

Zakażone produkty zwykle zmieniają konsystencję, barwę oraz wydzielają nieprzyjemny zapach. Taki kosmetyk może wywołać reakcje alergiczne skóry. Kontakt oczu z Pseudomonas aeruginosa, która zasiedli szczoteczkę od tuszu do rzęs może spowodować owrzodzenie rogówki. Z kolei gronkowiec złocisty odpowiadać będzie za zapalenie mieszków włosowych czy  liszajec pęcherzykowy.

PROFILAKTYKA ZAKAŻEŃ MIKROBIOLOGICZNYCH

Z pewnością zastanawiacie się, czy istnieją sposoby na uniknięcia skażenia wyrobu kosmetycznego. Oczywiście, wszystko sprowadza się do receptury kosmetyku, która powinna w jak najskuteczniejszy sposób utrudniać rozwój patogenów. W przypadku stosowania się do zasad GMP (Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej) również minimalizujemy możliwość zanieczyszczeń. Innym sposobem jest także dodanie substancji konserwującej oraz przeprowadzenie testu konserwacji.

Jeśli masz pytania lub jesteś zainteresowany zleceniem badań mikrobiologicznych swoich wyrobów kosmetycznych – napisz do nas wiadomość, z przyjemnością przedstawimy Ci naszą ofertę!